top of page

Angst voor verandering

Bijgewerkt op: 27 feb. 2023

Wij mensen zijn gewoontedieren. Het geeft ons structuur, ritme en houvast. De meeste mensen liggen ’s nachts altijd aan dezelfde kant van het bed. Eten op dezelfde plek aan tafel. Hebben een vaste plek op de bank. Op het werk is het niet anders. Collega’s die bij team overleggen altijd op dezelfde stoel zitten. Een eigen kopje hebben. Herkenbaar?!


De wereld om ons heen verandert snel. Globalisering, technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap op. De wereldwijde data verdubbeld zich sneller dan ooit. Beroepen verdwijnen, nieuwe beroepen ontstaan. Dit vraagt enorm veel van ons als mens. Het vraagt om levenslang ontwikkelen. Het doet een enorm beroep op onze flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Als we leren en ontwikkelen, dan ervaren we ongemak. We maken ons zorgen. Gaan al deze ontwikkelingen ons allemaal wel helpen? Begrijpen we het straks allemaal nog wel? Gaat het niet te snel? Allemaal hele begrijpelijke reacties.


"Als we leren en ontwikkelen, dan ervaren we ongemak. We maken ons zorgen. Gaan al deze ontwikkelingen ons allemaal wel helpen?"

Wat helpt ons nu bij deze veranderingen?


De belangrijkste vraag die we moeten stellen is de ‘waarom vraag’. Door deze vraag meerdere keren te stellen wordt helder wat het probleem is. Neem goed de tijd om het probleem of knelpunt helder te krijgen. Wat is de urgentie van het probleem? Hoe ziet de wereld eruit als het probleem niet meer zou bestaan? Wat betekent dat voor jou, jouw collega’s, je gezin, familie, vrienden? What’s in it for me? De win-win bepalen. Een verandering kost tijd, energie, maar wat gaat het je opleveren? Bedenk hoe je het gaat vieren als het is gelukt? Een mooi vooruitzicht helpt ons om ergens naar toe te werken. Door deze stappen te zetten maken we het ons zelf een stuk makkelijker om veranderingen aan te gaan en vooruitgang te gaan ervaren.


En ’s avonds stap je gewoon weer aan je eigen vertrouwde kant in bed.


Opmerkingen


20230218 Diana aan tafel kijkt in camera_PJR_2920.JPG

Hi,
Ik ben Diana

Ik schrijf graag over alle ontwikkelingen en trends die ik zie in het onderwijs, de zorg en de publieke sector. 

Post archief

Tags

bottom of page